21 Nisan 2010 Çarşamba

Aralıklı Video Kayıdı

Aslında türkçeye çevirildiği zaman pek bir manası yok. İngilizcesi Interval Recording. Aynı zamanda Time Elapse diye geçiyor. Olay ise belirli bir konuyu belirli zaman aralıkları ile çekmek, daha sonra bu zaman aralığını kısaltmak. Sizin her sene çektirdiğiniz vesikalık fotoğraflarını peşpeşe dizip hızlı hızlı bakmanız veya bir çiçeğin açmasının tek bir açıdan çekilip sonra hızla oynatılması gibi.

Bu aralar ben de merak sardım, evdeki video kameranın (Sony Handycam) bunu yapabildiğini fark ettim, koydum tripoda, köprü trafiğini çekiyorum. Bu bir deneme çekimi, 30 saniye bekleme, 2 saniye kayıt. Şimdiki planım 30 saat boyunca çekmek, daha sonra videoyu programlar ile hızlandırmak. Başka bir çözüm ise bazı programlar ile webcam kullanmak veya dijital fotoğraf makinesi ile belirli aralıklarla çekmek.

İlk denemelerimde bulutların hareketini görünce baya mutlu oldum aslında. Şu ana kadar 2.5 saat çekim yaptı. İşin en zor tarafı beklemek, sabretmek. Ama güzel bir konu bulunduğu zaman değeceğine inanıyorum.

Aklımdaki birkaç diğer plan ise İstanbul Boğazı, yelken yarışları, Boğaziçi Üniversitesi Güney Meydan, Kadıköy Meydan..

Banyo Yapma Alışkanlıklarımız ve Düşüncelerimiz

Uzun zamandır evimizde ne kadar fazla su harcadığımızı düşünüyordum. Çekilen sifonlar, her gün yapılan uzun banyolar, temizliğe yardımcı olan bayanın musluğu açık bırakıp gitmesi, balkon yıkamaları derken miktarın baya fazla olduğundan şikayet etmeuye başladım. Aynı zamanlarda ilgilenmeye başladığım "Çevreci Ev Projeleri" de, kendimi iyice sıkıştırmama neden oldu.

Bu harcamaları kısmak için neler yapılabilirdi? Evde en azından su harcaması nasıl kısılabilirdi? Üstelik bu nasıl çok büyük bir maddi yükün altına girmeden becerilebilirdi?
Bu sırada başka insanların da nasıl düşündüğünü merak etmeye başladım. Okuldaki derslerimden birinde geçen tartışmalarda, arkadaşlarım dünyayı hala geri dönülmez bir noktaya getirmediğimizi söylüyor, değişebileceğimizi düşünüyordu. Ama acaba kaç kişi değişmeye hazırdı? Kaç kişi su hakkında benim gibi düşünüyor, banyo yaparken açık bıraktıkları musluk yüzünden suçluluk duyuyor, su ısınana kadar akan neredeyse içilebilir nitelikte olan suyun boşa gitmesine kıyamıyordu?

Bu yüzden geçen hafta çok fazla kişiye yolladığım anketi yaptım. Amacım insanların ne kadar sıklıkta banyo yaptığını, yaparken ne kadar su harcadıklarını, bu suyu değerlendireyi hiç düşünüp düşünmediklerini öğrenmekti.

Ankete hala şu linkten ulaşılabiliyor:

http://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dGo1eTdoai02cnZDc2lTQXlaZVZWSlE6MQ

Şu ana kadar ankete 80'den fazla kişi katıldı. Çok yakın zamanda bana ulaşmış olan bilgileri burada paylaşacağım. Umuyorum ki bu anket ve sonuçları en azından birkaç kişinin fikrini değiştirecek, birkaç kişinin musluğu biraz daha kısmasını sağlayacak.

13 Nisan 2010 Salı

11 Nisan 2010 Pazar

Fahir Çelikbaş Kupasi, Ikinci Ayak

10 Nisan Cumartesi gunu Bogazici Universitesi Yelken Takimi olarak Levent Ozgen'in kaptanliginda Şef teknesi ile Fahir Çelikbaş kupasinin ikinci ayagina katildik. Kalamiş Koyu, Caddebostan ve Adalar hattinda kurulan rotada, yelken takimimizin bunyesinde yetismis takim arkadaslarimizla mucadele ettik.

Alisilmistan cok daha kalabalik bir ekiple, (cogunun ilk defa bir yatta balon bastigi da dusunulunce) Şef teknesini basari ile yuruttuk, rakiplerimize kendimizi gosterdik. Eger balikcilarin attigi samandiraya da takilmasaydik, kendimizi cok iyi bir yerde gorebilirdik.

9 Nisan 2010 Cuma

ME 492 Bitirme Projesi

Bogazici Universitesi Makine Muhendisligi ogrencilerinin mezun olabilmesi icin 4. sinifin ikinci doneminde, kendilerine verilmis olan projeleri basari ile tamamlamis olmalari gerekmektedir.

Alisilmadik konularda test duzenekleri, prototipler, arastirmalar yapan uc ogrenciden olusan gruplar, donem ortasinda ilk sunumlarini yapmaktadirlar. Bu safhaya kadar butun tasarim ayrintilarini dusunmus olmasi gereken ogrenciler, sunum gununde yaptiklarini ve yapacaklarini profesorlar ve ogrenciler huzurunda anlatirlar.

Bu sene 9 Nisan'da, agirlikli olarak 2006 ve 2005 girisli ogrenciler ilk sunumlarini yapmis, sene sonuna kadar tamamlamalari gereken projelerini tanitmislardir.

Projelerden bazilari:

1. Dalga enerjisi ile calisan su pompasi
2. Boru ici enerji iletimi test duzenegi
3. Miniature cekme testi duzenegi
4. Ruzgar turbini kanatlari
5. Focault pendulum

8 Nisan 2010 Perşembe

Bitirme projemizin bir baska acili surecindeyiz. Yarin sunumu var, ancak hem dizaynimiz eksik, hem sunumumuz.. Uzuntulu anlarimizin goruntulendigi bir poz..

7 Nisan 2010 Çarşamba

Mete Mutlu

3 Nisan 2010 Cumartesi

Okulun Son Donemi

Cok uzun bir zamandan sonra tekrar blog yazmaya basladim. Aradan uzun bir zaman ve bol miktarda olay gecti, neredeyse 1.5 yildir yazmamisim cunku hic.

Su anda 4. sinifin sonundayim. Mezuniyetime 3 aydan kisa bir sure kaldi. Simdilik kesin bir gelecek planim olmadigi gibi son gunlerde kaygim da yok.

Gecen donem, proje dersinden cok cekmistik, son zamanlarda ayni sikinti bitirme projesi konusunda da basladi. Gecen donemden ogrendigim tek bir sey var, bazi seyler bir sekilde yapiliyor, stres olsak da olmasak. Bu yuzden ilk defa Mert Besken'den daha sakin bir sekilde oturabiliyorum.

Bu seneki yat yarisi programi, gecen senelere gore cok daha hafif, hatta Korza henuz hic yarisa cikamadi. Gelecek hafta TAYK'in duzenledigi Fahir Celikbas Kupasi'nin II. Ayagina girmeye calisacagiz.

Simdilik bu kadar,

Gorusmek uzere..