25 Şubat 2013 Pazartesi

Around the World in the Sloop Spray- Captain Joshua Slocum

Around the World in the Sloop Spray, aslinda gecen ekim ayinda okudugum bir kitap ama tembellik yuzunden hakkinda iki cumle bir sey yazmayi bir turlu beceremedim. Az sonra gomulmem gerken odevlerime baslamadan once hemen aradan cikarayim istiyorum.



Kitap Kaptan Joshua Slocum tarafindan 1899 yilinda kaleme alinmis. Kaptan Slocum, uzun yillar boyunca, daha buharli gemilerin yayginlasmasindan once, yillar boyunca Afrika, Amerika ve Asya arasinda ticatri gemiler ile mekik dokumus. Hayatinin bir cogunu denizlerde gecirmis, firtinalara ve uzun yollara bana misin dememis. Emekli olma zamani gelince, kendi tasarimi ile insaa ettigi "Spray" teknesi ile dunyayi dolasmaya karar vermis. Verdigi bu karar neticesinde, otopilota bile ihtiyac duymayacak kadar dengeli, okyanus firtinalarina karsi koyabilecek kadar saglam 11.2 metre uzunlugunda bir yelkenli insaa etmis.


24 Nisan 1895 yilinda, Boston'dan demir alan Spray'in yolculugu, 27 Haziran 1898 yilinda Boston'a gelmesi ile son buluyor. Bu sirada, doguya giderek once Avrupa'nin bati kiyisinda, oradan Cebelitarik'i gecerek Ispanya'ya daha sonra Guney Amerika, Avusturalya, Afrika ve Asya'ya uzaniyor. Yaptigi dunya turu sirasinda, tuttugu sayir defteri ile hicbir navigasyonel sikinti yasamiyor. Ziyaret ettigi ulkelerin ve somurgelerin yoneticileri ve komutanlari ile yemekler yiyip, kendini yerlilere karsi korumak zorunda da kaliyor. Yaptigi bu dunya turu ile Kaptan Joshua Slocum, dunyanin etrafini yelken gucuyle tek basina dolasan ilk insan oluyor.


Denizciligin artik daha kolay ama bilgisizlikten dolayi da bir o kadar da zor oldugu su donemde yelken yapan herkesin okumasi gereken bir kitap. Ben kitabin 1899 yilinda cikmis olan ilk baskisini okuma sasi buldum ama kitabin yeni baskilari hala mevcut.Ancak dikkat edin, kitaba bir kere basladiniz mi, kitap kendini bitene kadar okutuyor..

Son bir bilgi, Kaptan Slocum, gezisine basladigi yere geri donup, teknesini sergileyerek ve kitabini basarak bir miktar para kazandiktan sonra, tekrar dunya turuna daha cikiyor. Ancak, okyanus gecisini basladiktan sonra kendisinden bir daha hic haber alinamiyor.

1 yorum:

Recep Altun dedi ki...

Merhabalar.
Gerçekten de çok ilginç bir serüven. Paylaşımınızı okurken bile etkisi altında kaldım. Kim bilir kitabını okuyunca ne kadar çok etkileneceğim.
Paylaşım, tanıtım ve açıklamalarınız için teşekkür ederim. Emeğinize sağlık.
Selam ve muhabbetle.