20 Mayıs 2010 Perşembe

Öğrenciler İsyanda..

Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliğ öğrencileri, mezuniyetlerine az bir zaman kala isyan ettiler. Şu ana kadar derslerinde oldukça başarılı, hocaların gözdesi öğrenciler, bitirme projelerini tamamlamak için malzeme ararken Karaköy'e gittiklerinde hayatlarının şokunu yaşadılar.

Üniversitenin ilk senesinden beri "Pin Joint" dedikleri ağırlığı ihmal edilmiş "beam" leri bağlama yönteminin gerçek hayatta çok geçerli olmadığını fark ettiler. Şu ana kadar durmadan çizimlerde, analizlerde gönül rahatlığı ile kullandıkları "pin joint"in, çok da sade bir şey olmadığını anladılar. Bu büyük sorunun karşısında afallayan öğrenciler "Nasıl pin joint olmaz kardeşim?" dediklerinde afallayan Karaköy sakinini de terslemeye, "Eğitim şart" demeye çalıştılar.


Okula büyük bir şok içinde geri dönen öğrenciler, "Acaba biz daha neler neler bilmiyoruz, şu ana kadar hep pembe rüyalar içerisinde mi yaşadık?" diye düşünmeye başladıklarında, sürtünmenin her zaman var olduğunu, malzemenin hep paslandığını, her şeyin ihmal edilemeyeceğini, tornacının da her şeyi yapamayacağını yapsa da ucuza çıkmayacağını anladılar. Hele bir de demir ile çeliğin aynı şey olmadığını öğrenenler iyice çıldırdı.

Bu büyük şoklar altında çalışmaya devam edenler ise dışarıda koca bir dünya ve Karaköy'ün ayrı bir lisanı olduğunu anladılar. Bu lisan üzerine antropolojik çalışma yapmaya başlayanlar, lisans üstü eğitimlerine burada devam etmeye ve başka lisans öğrencilerinin bu şoku yaşamaması için elinden geleni yapmaya karar verdiler.

1 yorum:

northern star dedi ki...

master @ karaköy, hayatın ta kendisi :)